Zero Heroes maakt alcoholgebruik onder Westlandse jongeren bespreekbaar
FF SERIEUS?!

Mobiele escaperoom als magneet 

Alcoholgebruik door minderjarige jongeren komt regelmatig voor in de gemeente Westland. Het gemiddelde alcoholgebruik door Westlandse jongeren ligt hoger dan in andere gemeenten in de regio. Op gemeentelijk niveau worden er trajecten en interventies op het gebied van voorlichting en preventie rondom alcoholgebruik geïnitieerd. Sinds 2018 zijn we als SBG betrokken. Na verschillende innovatieve concepten rijdt sinds 2022 ons nieuwste concept door de gemeente: de mobiele escaperoom #FFSERIEUS?!

De #FFSERIEUS?! Escape Room is een kleine vrachtwagen omgebouwd tot mobiele Escape Room. Het doel: bewustwording van de gevolgen van alcoholgebruik bij jongeren tussen de 12 en 14 jaar. De jongeren gaan met een team van 4 personen de mobiele escaperoom binnen en krijgen de kans om binnen 20 minuten te ontsnappen door verstandig om te gaan met alcoholgerelateerde vraagstukken. Als de deelnemers van de Escape Room naar buiten komen, zullen zij inzien dat alcohol niet nodig is voor een feestje. 

 

Van kleinste hok van het Westland naar kroegentocht met ouders

Het Westland kenmerkt zich door hokken waar jongeren zonder toezicht alcohol nuttigen. Om op een ludieke manier de risico’s hiervan te bespreken, ontwikkelt SBG speciaal voor de Westlandse feestweken in 2018 het ‘Kleinste hok van ’t Westland’. In dit hok bouwden jongeren in hun eentje een feestje zonder alcohol, waarna kort een gesprek werd aangegaan over hun alcoholgebruik. Daarnaast werden zes stellingen voorgelegd, die gebruikt zijn in het adviesrapport aan de gemeente.  

En hoe ga je als ouder om met de verleiding van biertjes, wijntjes en mixdrankjes voor jouw kind? Op dinsdag 17 juli 2018 organiseert SBG in samenwerking met lokale partners een gratis kroegentocht voor Westlandse ouders. In een volle kwibus bezochten we drie populaire kroegen uit het Westland en kwamen professionals aan het woord die meer vertelden over de gevaren van (vroegtijdig) alcoholgebruik. Het leverde een hoop lol, maar vooral veel nieuwe inzichten op. De uitwerkingen zijn gepresenteerd aan de gemeente, die er beleid op hebben gevoerd.

1244

Deelnemers

Bezochten in twee jaar tijd de mobiele escaperoom

7

Sportparken

Ontvingen de mobiele escaperoom op locatie

4

VO-scholen

Zijn onderdeel van het alcoholpreventie programma

Na een verleden met alcohol, heb ik gemerkt dat je het ook leuk kunt hebben zonder alcohol. Die boodschap probeer ik nu over te dragen aan de nieuwe generatie jongeren.

Nick de Jong

Preventiemedewerker Brijder Jeugd

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Lees meer over wat we doen

Gezondheid

Sociale Basis

Sport, Bewegen & Cultuur