Hoe Follow Your Dreams ervoor zorgde dat Fadoua haar droom kon najagen
"Ik wil de maatschappij verbeteren en jongeren bijstaan op gebieden waar zij neigen uit te vallen.”

Er zijn veel jongeren die op een punt komen dat ze het even niet meer weten. Zoveel keuzes, zoveel mogelijkheden, zoveel beroepen. Waar moet je beginnen? Eén van de jongeren die met deze keuze worstelde, is Fadoua Kadi. Zij werkt als jongerencoach bij Young Talents, onderdeel van Sportief Besteed Groep. Haar reis naar deze positie was allesbehalve standaard, en begon in 2021 met een project dat haar leven een nieuwe wending zou geven: Follow Your Dreams.

 In haar eigen woorden reflecteert Fadoua op het moment dat alles begon: “Door de bomen zag ik het bos niet meer.” Verloren in de mogelijkheden en kansen, besloot ze op advies van de gemeente naar de kick-off van Follow Your Dreams te gaan. Follow Your Dreams wordt door de gemeente Den Haag georganiseerd in samenwerking met diverse partners, en is onderdeel van MDT (Maatschappelijke Diensttijd). Het programma van Follow Your Dreams geeft jongeren de kans om stage te lopen bij een zelf gekozen maatschappelijke organisatie.

 

“Ik voelde me gelijk op m’n plek en wist op het moment dat ik eraan begon: dit ga ik afmaken. Dat gevoel had ik daarvoor nog niet eerder gehad”, vertelt ze. Het project werd het startpunt van haar ontdekkingsreis, een reis die ervoor zorgde dat ze haar doel helder voor ogen kreeg. “In gesprek gaan met andere jongeren vond ik onwijs interessant. Ik begon ze advies te geven en zag dat dat daadwerkelijk impact had”, vertelt Fadoua. Ze deelde in de successen van deelnemers en voelde daardoor een ongekende voldoening die ze nog niet eerder had gevoeld. Het besef dat ze zelf ook een deelnemer was, maakte de ervaring des te krachtiger en zorgde ervoor dat ze een heel helder doel voor ogen kreeg: “Ik wil coach worden!”

 

Met die quote sloot Fadoua haar eindpitch voor publiek en werkpanels af. Die eindpitch zorgde ervoor dat het balletje ging rollen. Hélène van Mil, directeur van adviesbureau WWZ Haaglanden, besloot om Fadoua als assistent-coach mee te laten draaien in het eerstvolgende traject wat startte. “En daar ging ik, gelijk in het diepe gegooid”, lacht ze. “Ik ontwikkelde me best snel door in die rol, en kreeg een contract bij Sportief Besteed Groep aangeboden.”

 

Daar werkt ze tot op de dag van vandaag nog steeds, maar dat betekent niet dat ze verzadigd is. “Ik wil me blijven door ontwikkelen. Ik wil graag een studie naast mijn werk gaan doen om mij nog meer te specialiseren in het vak. Ik heb inmiddels een redelijk groot netwerk, van hulpverleners tot consulenten en begeleiders. Ik wil met hun hulp de maatschappij verbeteren en jongeren bijstaan op gebieden waar zij neigen uit te vallen of vast te lopen.”

Beweegmakelaar case verticaal

Benieuwd naar de mogelijkheden?