De kracht van vrouwengemeenschappen
Samen sporten in een veilige en vertrouwde omgeving. Verbonden door beweging en plezier.

Een veilige sportomgeving voor vrouwen

In Delft worden door een buurtsportcoach wekelijkse sportactiviteiten georganiseerd voor vrouwen en meiden. In samenwerking met de Sultan Ahmed moskee is er een speciaal beweegmoment gecreëerd voor de vrouwen en meiden van de moskee.

Door de sportzaal af te sluiten kunnen de deelneemsters ongestoord sporten, zelfs zonder hun hoofddoek. Deze extra privacy zorgt ervoor dat vrouwen zich comfortabel voelen en vol vertrouwen kunnen deelnemen aan de activiteiten.

Sinds de eerste bijeenkomst trekken deze sessies wekelijks tussen de 20 en 30 vrouwen en meiden, die zich vol enthousiasme bezighouden met sporten zoals voetbal, basketbal, volleybal en trefbal. Deze activiteit biedt niet alleen een extra beweegmoment, maar versterkt ook de onderlinge band tussen de deelnemers.

Het doel van deze sessies is om vrouwen een plek te bieden waar ze niet alleen fysiek actief kunnen zijn, maar ook sociaal kunnen netwerken en nieuwe vriendschappen kunnen sluiten. Het gezamenlijk sporten versterkt het welzijn en de gezondheid van de deelnemers, wat bijdraagt aan een gezonde gemeenschap.

Meidensport delft
Meidensport delft

Positieve impact en groeiende deelname

De leeftijd van de deelneemsters is tussen de 16 en 55 jaar. Het is mooi om te zien hoe deze verschillende groep samenkomt en geniet van de sportactiviteiten. Het grote verschil in leeftijd is geen probleem voor het plezier en de gezelligheid tijdens deze sessies. Elke week komen er meer deelnemers bij, wat laat zien dat er veel behoefte is aan deze activiteiten. In het begin waren er 20 vrouwen, maar nu doen er vaak 25 tot 30 mee. Deze wekelijkse bijeenkomsten helpen niet alleen om genoeg te bewegen, maar zorgen ook voor minder eenzaamheid onder vrouwen.

In een samenleving waar sociale isolatie een steeds groter probleem is, bieden deze sportmomenten een waardevolle oplossing. De positieve reacties, zoals van een deelneemster die zei: “Ik vind het zo fijn dat we hier nu wekelijks met een goed gevoel met elkaar kunnen sporten, van mij mag het nog een uur langer duren!” laten zien hoe succesvol deze samenwerking is. Dit benadrukt hoe belangrijk de samenwerking tussen Haaglanden Beweegt, Delft voor Elkaar, en de Sultan Ahmed moskee is voor de gemeenschap. Er is veel dankbaarheid voor de steun van de partners en er blijft inzet om meer van zulke waardevolle momenten voor vrouwen en meiden in Delft te creëren.

Gemeenschap

Sportactiviteiten versterken de band tussen vrouwen van verschillende leeftijden.

Veiligheid

Vrouwen kunnen sporten in een comfortabele omgeving.

Inclusiviteit

Toegankelijk voor vrouwen van alle leeftijden en achtergronden.

Ik vindt het mooi om te zien met hoeveel plezier meiden en vrouwen sporten zodra je ze een veilige sportomgeving kan bieden.

Lieke Schuit

Buurtsportcoach Delft

Buurtsportcoach vrouwen

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Lees meer over wat we doen

Gezondheid

Sociale Basis

Sport, Bewegen & Cultuur