Bewegend leren na schooltijd in gemeente Westland

SBG en Kinderopvang Okidoki brengen jeugd in beweging

Uit onderzoek in onder andere 2001 en 2012 blijkt dat fysieke activiteit van invloed is op het sociaal gedrag van kinderen. Het draagt bij aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en daarmee bijvoorbeeld bij het maken van vrienden maar ook dat het invloed heeft op de emotionele vaardigheden die hun uitwerking hebben op het zelfvertrouwen, het plezier en de betrokkenheid.

Anders dan in het reguliere onderwijs geldt voor de BSO (Buiten Schoolse Opvang) dat alle basisschool-leeftijden met elkaar dezelfde activiteiten uitvoeren waardoor samenwerken veel verder gaat dan met leeftijdsgenoten komen tot een werkbare manier van uitvoering. De sportleider verzorgd een programma op maat waarbij alle kinderen op hun eigen niveau deel kunnen nemen en ook samen leren spelen met kinderen van een ander niveau zonder dat ten koste gaat van het plezier.

Door de afwisselende type activiteiten tijdens zo’n BSO draagt de sportleider niet alleen bij door beweging aan te bieden maar juist ook door te ondersteunen en aanwezig te zijn bij activiteiten zoals het bereiden en nuttigen van een fruithapje waarin de link gelegd kan worden naar een gezonde leefstijl op verschillende vlakken. Hiermee verschilt het beweegaanbod substantieel van het regulier onderwijs waarbij de gymdocent vaak geen notie heeft van wat er de rest van de dag in de klas is gebeurd. Juist door deze volledige betrokkenheid kan nóg meer waarde worden gecreëerd.

Bijdragen aan een
leven lang bewegen

Met 24 verschillende locaties in het Westland speelt Okidoki een grote rol in de opvang van kinderen na schooltijd. Niet alleen om het medemogelijk te maken voor ouders om bijvoorbeeld te kunnen blijven werken tot het eind van de middag maar juist ook om van toegevoegde waarde te zijn in het aanleren van vaardigheden bij de kinderen, aansluitend op hun schooldag.

Sinds 2020 complementeert Sportief Onderwijs het aanbod van Okidoki tijdens hun opvang door beweging toe te voegen aan het programma. Door de wisselende hoeveelheid kinderen op de groepen vraagt de manier van werken om creativiteit en een programma op maat.

De basis van het programma focust op het plezier in bewegen en dat op jonge leeftijd te stimuleren.

Na een lange dag op school vinden we het belangrijk dat er voldoende wordt bewogen om consequenties van inactiviteit (preventief) tegen te gaan. Door spelvormen en vaardigheden over te dragen aan de kinderen creëren we blijvende waarde voor de rest van hun leven, hoe meer verschillende sporten bekend zijn, hoe makkelijker het is om iets te vinden wat bij het individu past en waar diegene zich in kan ontwikkelen.

14

Verschillende BSO’s

Wekelijks dragen de sportleiders op minimaal 14 momenten bij aan de fysieke, sociale en emotionele vaardigheden van kinderen

1200

Kinderen

Per maand wordt bij ongeveer 1200 kinderen beweging toegevoegd aan hun naschools-programma

100

Spelvormen

We hebben minstens 100 verschillende spelvormen waar we zoveel mogelijk kinderen kennis mee willen laten maken

SBG heeft veel mannelijke medewerkers. In de kinderopvang werken we veel met vrouwen. Het is heel fijn om af en toe ook een man op de groep te hebben. Mannen hebben net weer een andere benadering, doen een spel op hun manier. Die diversiteit is juist zo leuk!

Lisa ’s-Gravendijk-Franse

Operationeel directeur Okidoki

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Lees meer over wat we doen

Gezondheid

Sociale Basis

Sport, Bewegen & Cultuur